Γιατί η πέτρα έχει μνήμη...

- Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017.

Γιατί η πέτρα έχει μνήμη...

Η πέτρα κρύβει μέσα της λέξεις. Και εναγκαλιάζει μέσα στη σιωπή της όλο το άχρονο του χρόνου που τη μεταμόρφωσε, της έδωσε νέα σχήματα. Η βίαιη αποκοπή από τη βραχώδη ύλη εμπεριείχε όλο το...

Μαν' Ελένη

- Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017.

Μαν' Ελένη

Ο Peter Jeffreys ( Παναγιώτης Τσαφαράς ) είναι αναπληρωτής καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Suffolk της Βοστώνης, με πτυχία από το Hellenic College ( BA ) , το  Boston College ( MA) , και το University of Toronto ( PhD). Το έτος 2010 το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Παναγιώτη Τσαφαρά ( Peter Jeffreys ) για το έργο του Selected Prose Works του Κ.Π .Καβάφη( εκδόσεις University of Michigan Press ) και στην Carmen Villela για το έργο της Relatos de Siros του Εμμ. Ροίδη ( εκδόσεις Universidad de Sevilla ). Στο ποίημα του αυτό, η  Ελένη σύζυγος Παναγιώτη Τσαφαρά το γένος Πλουμπίδη, είναι μια χαρακτηριστική  γυναίκα/μάνα που βιώνει τη σκληρή ζωή της λαγκαδινής μαστορικής οικογένειας. Μπολιασμένη με θέληση και δύναμη για τον αγώνα επιβίωσης , αφού είναι επιφορτισμένη με όλες της δουλειές,  στο σπίτι , το χωράφι, το μεγάλωμα των παιδιών, λόγω της απουσίας των μαστόρων στην ξενιτειά...

Τοπικές Σκέψεις για Παραδοσιακές Αξίες

- Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017.

Τοπικές Σκέψεις για Παραδοσιακές Αξίες

Βασίλης Γκανιάτσας 

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, Δεν έχει, νομίζω, ιδιαίτερο νόημα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, μιας και είμαι μέλος αυτής της καλής παρέας, της κίνησης πολιτών Τα Άνθη της Πέτρας. Θα σας ευχαριστήσω όμως θερμά για την εξαιρετική τιμή που μου κάνετε, να μου δώσετε το βήμα στην πρώτη επέτειο του συλλόγου μας και, βέβαια, για την σημερινή σας παρουσία.

Διαδρομές και Έργα Λαγκαδινών Μαστόρων στη Λακωνία

- Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017.

Διαδρομές και Έργα Λαγκαδινών Μαστόρων στη Λακωνία

Την εισήγηση μου θα την ξεκινήσω με μία σύντομη αναφορά στην Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Λακωνίας, όπου θα δούμε τους κυρίαρχους τύπους κτισμάτων ανά περιοχή και την προέλευση των συνεργείων πετρομαστόρων που δούλεψαν & δημιούργησαν στις αντίστοιχες περιοχές. Στην συνέχεια θα αναφερθώ, πιο συγκεκριμένα σε μια πρώτη καταγραφή Λαγκαδιανών μαστόρων που εγκαταστάθηκαν & δούλεψαν στην Λακωνία και θα τελειώσω με μία λεπτομερέστερη αναφορά σε τέσσερεις οικογένειες Λαγκαδιανών πετρομαστόρων.

Λαγκαδινοί μαστόροι-χτίστες

Γραμμένο από τον Αργύρη Πετρονώτη - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016.

Λαγκαδινοί μαστόροι-χτίστες

Οι Λαγκαδι(α)νοί κατέχουν το λαϊκό πανελλήνιο πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι και αυτοί «έχτισαν τον κόσμο». Τον ίδιον έπαινο ακούμε για τα φημισμένα μαστοροχώρια ανά την Ελλάδα, όπως για τους Δυτικομακεδόνες (Ζουπανιώτες) και Κονιτσιώτες (Πυρσογιαννίτες). Για τους τελευταίους αυτούς Ηπειρώτες χτίστες, Λαγκαδινοί μαστόροι έχουν να πουν καλά λόγια : «Αυτοί πήγαιναν για τη δόξα. Εμείς για το μεροδούλι!». Στην Πελοπόννησο είναι τώρα οι Λαγκαδινοί οι πιο ακουστοί.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

Newsletter