ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αργύρης Πετρονώτης

Αργύρης Πετρονώτης

Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη , ένα από τα 6 παιδιά του Τάκη (Παναγιώτη) Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη και της Ευθυμίας Φατούρου. Διήκουσε μαθήματα Δημοτικού και εξατάξιου Γυμνασίου στη γενέτειρά του. ΄Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές. Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμησθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού. ΄Ελαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια . Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ΄40. Συνεργάζεται σε κοινοφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, δΙδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί.  

Βασίλης Γκανιάτσας

Βασίλης Γκανιάτσας

Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Ph.D. (Εdinburgh-1987), http://www.arch.ntua.gr/person/134 Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων/Θεωρίας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού & Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. -Ερευνητικό έργο (>100 δημοσιεύσεις) και Διδακτικό έργο από το 1984 στις γνωστικές περιοχές ‘Φιλοσοφία/ Θεωρία του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού’ & ‘Σχεδιασμός Προστασίας/Ανάδειξης/Διαχείρισης Αρχιτεκτονικής, Αρχαιολογικής και Τοπιακής Κληρονομιάς’. -Aρχιτεκτονικό έργο διακεκριμένο με 16 βραβεία/επαίνους σε πανελλήνιου/ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και το Μετάλλιο EUROPA NOSTRA 2010 ( αποκατάσταση/ανάδειξη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Λόφο Νυμφών. -Ειδικός εμπειρογνώμων των Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών του ΙCOMOS – THEOPHILOS (Theory/Philosophy of Conservation) and ICIP (Interpretation and Preservation of Cultural Heritage Sites). -Προσκεκλημένος Καθηγητής σε πανεπιστήμια Ευρώπης, Αμερικής, Ιαπωνίας.  

Κώστας Καραδήμας

Κώστας Καραδήμας

Κωνσταντίνος A. Καραδήμας Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1954. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου (1972-77). Μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στην αποκατάσταση, συντήρηση και αναβίωση ιστορικών και παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων στο Heriot-Watt University Edinburgh / Edinburgh College of Art (1977-79). Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2002-2007).με ανάθεση έργου συμβασιούχου Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών. Διδάσκει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1994, στην αρχή ως επιστημονικός συνεργάτης (1994-2000) και στην συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής (2007-14) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2014-) στα προπτυχιακά μαθήματα του Τομέα 4 - Τεχνολογικής Αιχμής και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων και αρχιτεκτονικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και εφημερίδων. Ελεύθερος Επαγγελματίας. Γραφείο αρχιτεκτονικών Μελετών (1979 - ). Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών αποκαταστάσεων και σύγχρονων κτιριακών κατασκευών.

Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη

Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη

Η Σοφία Χηνιάδου - Καμπάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα, μεταπτυχιακά στο Δημόσιο Δίκαιο στο Παρίσι, Οικονομία και Διαχείριση του Πολιτισμού στη Ρώμη. Είναι ειδική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά της Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος και σύμβουλος για πολιτιστικά θέματα στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κίνα και στο Maghreb, επικεφαλής του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος Ελληνικής Προεδρίας Συμβουλίου Ε.Ε. καθώς και μέλος ΔΣ πολιτιστικών οργανισμών. Έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και έχει επιμεληθεί ποικίλες εκδόσεις πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένη με τον πρέσβη Μιχαήλ Καμπάνη.  

Ηλίας Γιαννικόπουλος

Ηλίας Γιαννικόπουλος

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια το 1947. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και πήρε ο πτυχίο του το 1970. Τον Οκτώβριο του 1974 με κρατική υποτροφία μετέβη για ανώτερες σπουδές στο εξωτερικό. Το 1975 απέκτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Δίπλωμα Εγκληματολογίας, και το 1980 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) στη Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Δικηγόρησε στην Αθήνα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε όλη την Ελλάδα με ιστορικό και φιλολογικό περιεχόμενο. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές μελέτες και δεκάδες βιβλιοκριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες. Ασχολείται με αρχειακή έρευνα.

Μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει τις φιλολογικές μελέτες: « Η αρκαδική μυθολογία στην αγγλική ποίηση», «Ο Άγγλος ποιητής Σουίμπωρν και το έργο του «Η Αταλάντη στην Καλυδώνα», «Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη», «Νικηφόρος Βρεττάκος», «Ο Νίκος Γκάτσος και η «Αμοργός» του»

Είναι μέλος του ΔΣ της «Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)», της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, της «Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του νεωτέρου Ελληνισμού», Ομότιμο μέλος της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού» κτλ.

Γιώργος Γιαξόγλου

Γιώργος Γιαξόγλου

Αρχιτέκτονας – Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Γεννήθηκε το 1948 στην Σπάρτη.Το 1971 απεφοίτησε από την Α.Σ. Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την περίοδο 1973 – 1975 εργάσθηκε στο Γραφείο του Ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά και στο Γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες». Το 1975 εγκαταστάθηκε στην Σπάρτη όπου μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015 διατηρούσε Γραφείο Αρχιτεκτονικών & Πολεοδομικών Μελετών. Ήταν κάτοχος πτυχίου Μελετητή Δημοσίων Έργων Γ’ τάξης στις κατηγορίες των Αρχιτεκτονικών & Πολεοδομικών Μελετών. Έχει ασχοληθεί με αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών & δημόσιων κτιρίων, Πολεοδομικές μελέτες και τα τελευταία χρόνια η κύρια ενασχόλησή του ήταν η επισκευή & ανάδειξη παραδοσιακών κτιρίων.

Είναι διαχειριστής του blog: spartaarchitecture.blogspot.com.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2015 είναι πλέον ομότιμο μέλος του ΤΕΕ. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης. 

Γιάννης Λαγός

Γιάννης Λαγός

Τόπος και Χρόνος Γεννήσεως: Πειραιάς 1963. Απόφοιτος της Ιωννιδείου Προτύπoυ Σχολής Πειραιώς (1981). Πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (1987). Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Οικονομικό στέλεχος και υπεύθυνος λογιστηρίου σε διάφορες εταιρείες και παράλληλα από το 1993-2003 καθηγητής φοροτεχνικών – λογιστικών μαθημάτων στο Ι.Ε.Κ. Παπασπύρου στον Πειραιά. Από το 2014 ιδιοκτήτης Φοροτεχνικού Γραφείου και υπεύθυνος οικονομικών υπηρεσιών – φορολογικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών.

Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε διάφορους φορείς και ιδρύματα στην Αρκαδία. Εμπνευστής και συντονιστής του Menalon trail του πρώτου πιστοποιημένου Ελληνικού μονοπατιού και του δέκατου στην Ευρώπη (2014-2015). Ιδρυτής και συνιδρυτής των κοινωνικών επιχειρήσεων «Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση για την προστασία του Μαινάλου» και «ΣΤΕΓΗ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΊΑΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» οι οποίες έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης. Σύμβουλος ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων σε θέματα οικονομικά και λογιστικά. Εισηγητής σε ημερίδες για κοινωνικές επιχειρήσεις.

Αίτηση Εγγραφής Μέλους

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Σωματείου «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής - ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν μία ΑίτησηΆνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter