Διεθνές συνέδριο για την πολιτιστική κληρονομιά και τον ρόλο των Κοινοτήτων

Διεθνές συνέδριο για την πολιτιστική κληρονομιά και τον ρόλο των Κοινοτήτων

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα το συνέδριο “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities), που οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE) σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE), φέτος τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε δέκα χρόνια δράσης. Από το 2008, χάρη στην εκπαίδευση που παρέχει, καλλιεργεί δεξιότητες σε σημαντικούς διαχειριστές έργων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να προαγάγουν το αντικείμενό τους, από ένα πεπερασμένο αντικείμενο έρευνας, σε μία ζωντανή, αειφόρο πηγή παιδείας, τοπικής περηφάνιας και οικονομικής ευημερίας.

Σκοπός του συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ομάδες πολιτών απ’ όλη τη χώρα και πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελευσίνα, είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ που συμμετέχουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στο συνέδριο του HERMA θεωρούν ότι το φετινό συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών για το ρόλο των πολιτών στη διαχείρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για πρώτη φορά πάνω από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συστηθούν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν Την Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του HerMa HUB θα δημιουργηθεί μία πολυδιάστατη εμπειρία ανοιχτή στο κοινό. Θα βρεθούν οι ομάδες μαζί, σε έναν ανοιχτό διάλογο, με προσκεκλημένους ομιλητές, μεταξύ άλλων τους: Juanjo Puildo, (συν-υπεύθυνος για την ομάδα UNDERGROUND Archeology Heritage & People, ειδικεύεται στο σχεδιασμό project που σχετίζονται με την κοινοτική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς) και μέσω skype την αρχαιολόγο Έλενα Στεφανοπούλου (συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ερευνητές σε σχολεία» παρέχοντας σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανεπιστημιακά σεμινάρια σχετικά με την κοινοτική αρχαιολογία) και την Bryony Onciul (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter της Μεγάλης Βρετανίας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διεθνή Διαχείριση και Συμβουλευτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς), τον Δρ. Άρης Αναγνωστόπουλος (Επίτιμο Λέκτορα Πανεπιστημίου του Kent, HERITΛGE Public Director) και την Δρ. Ελένη Στεφάνου (Δρ. Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο. ΠΜΣ Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. HERITΛGE Public). Πως θα ενεργοποιηθούν οι κοινότητες; Με ποιες μεθόδους; Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου θα θιγούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη καλών πρακτικών ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη θέσπιση στόχων και σκοπών για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες καθώς και τη παρουσίαση μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για περαιτέρω εγχειρήματα ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων. ‘Όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της δράσης Agora που θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο «Αναψυκτήριο» και στη συνάντηση των ομάδων το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter