Ο αυθεντικός Κώδικας ανοικοδομήσεως του Αγίου Χαραλάμπους στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας

Ο αυθεντικός Κώδικας ανοικοδομήσεως του Αγίου Χαραλάμπους στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (του Αγ. Χαραλάμπους) σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δημητσάνα θα γίνει παράδοση του αυθεντικού, ιστορικού Κώδικα της ανοικοδομήσεως της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στη Βιβλιοθήκη Δημητσάνας. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Κληροδοτήματα Μακρή-Παπούλια, με το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και θα γίνει στο Διασυνεδριακό στις 11:00 το πρωί. Επιπροσθέτως θα παρουσιαστεί το βιβλίο του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Βασιλείου Σκολαρίκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο: «Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγίου Χαραλάμπους Δημητσάνας».

Η εκκλησία κτίστηκε το 1832 από Λαγκαδινούς πρωτομαστόρους σύμφωνα με επιγραφές στην τοιχοποιία της. Συγκεκριμένα, στη νότια πλευρά και προς τη νοτιοδυτική γωνία σε ύψος 90 εκατοστά από το έδαφος υπάρχει σε ασβεστόλιθο χάραγμα που απεικονίζει ιστιοφόρο ατμόπλοιο και κάτω από αυτό ΕΥΣΤ. ΔΙΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ 1867. Σε απόσταση ενός μέτρου από το σκαρίφημα αυτό υπάρχει η επιγραφή σε ασβεστόλιθο διαστάσεων 40 Χ 20 εκατοστά 1832 ΜΑΙΟΥ ΑΙ ΚΤΙCTAI ΧΡΗCTOC ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟC ΤΟΥΛΤΖΗΝΑC. Προς το τέλος του 19ου αιώνα χρειάστηκε να οικοδομηθεί νέο μεγαλύτερο κωδωνοστάσιο (σημερινό). Την κατασκευή του ανέθεσαν σε Πυρσογιαννίτες, κατοίκους ενός μακρινού χωριού πέραν από τα τότε βόρεια σύνορά μας στην Άρτα. Εργολάβος ήταν ο Ρίζος Παπανικολάου. Ο Κώδικας της ανοικοδομήσεως περιέχει πολλές και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανέγερση της εκκλησίας (υλικά, κόστος κτλ) και αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για πολλές πλευρές της οικοδομικής στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκ μέρους των Ανθέων της Πέτρας ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και πολ. μηχανικός Γιώργος Κατσιούφης για τη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων στη ναοδομία του 19ου αιώνα.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter