1ο Εργαστήριο της τέχνης της πέτρας, Λαγκάδια, 1-5 Αυγούστου 2017!

1ο Εργαστήριο της τέχνης της πέτρας, Λαγκάδια, 1-5 Αυγούστου 2017!

   Μ' ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα χαρακτηρίστηκε η έναρξη του 1ου Εργαστηρίου της πέτρας το πρωί της 1ης Αυγούστου 2017. Νωρίς-νωρίς οι ομάδες των εκπαιδευτών και των εκπαιδευόμενων επισκέφθηκαν παλιό λατομείο στον Άγιο Χαράλαμπο κοντά στην ανατολική είσοδο των Λαγκαδίων, όπου έγινε εξόρυξη πέτρας με τον παραδοσιακό τρόπο (λοστάρι, βαριά). Ακολούθησε αναπαράσταση του φορτώματος των ζώων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι μετέφεραν συμβολικά από μία πέτρα, την οποία ανέλαβαν να πελεκήσουν. Ακολούθως, όλοι μετέβησαν στο χώρο του εργαστηρίου, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης, το φτιάξιμο λάσπης, το πελέκημα και οι πρώτες εργασίες χτισίματος.

Η πρώτη μέρα του Εργαστηρίου πέτρας ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τη συνεδρία των διαλέξεων. Η συνεδρία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου Γιάννη Τσιαούση που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευόμενους και τους πολλούς φίλους των Ανθέων που κατέκλυσαν την νέα συνεδριακή αίθουσα των ξενοδοχείων Μανιάτη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των Βασίλη Γκανιάτσα,Μανόλη Κορρέ, Αργύρη Πετρονώτη και Γιώργου Πετράκη που έδωσαν μια λεπτομερή εικόνα της ιστορίας και των χαρακτηριστικών της τέχνης της πέτρας, τη σημασία της αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία σχολής μαθητείας στην τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια. Οι υψηλής ποιότητας εισηγήσεις έδωσαν πολλαπλά ερεθίσματα για συζήτηση με τη συμμετοχή κυρίως των εκπαιδευόμενων. Τη συνεδρία παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Άγγ. Παπαγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΤΕΕ Πελοποννήσου Αν. Σπηλιόπουλος, η Διευθύντρια της Σχολής Λιθοξοΐας Επιδαύρου Θεοδ.Αντωνοπούλου κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του Εργαστηρίου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν με αξιοθαύμαστο ενθουσιασμό, θέληση και επιμονή να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης της πέτρας. Πλήθος επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας προσήλθαν στο χώρο του Εργαστηρίου, ενθουσιάστηκαν από τη μοναδική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε κι επαίνεσαν την πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή όλων των γενιών στο 1ο Εργαστήριο πέτρας. Αυτό όμως που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το πάθος των μικρών παιδιών, που από νωρίς το πρωί έρχονταν στο χώρο του Εργαστηρίου και έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό στο πελέκημα της πέτρας. Κι αυτό, κάτω απ’ τα βλέμματα των γερο-μαστόρων που είδαν την τέχνη τους να ξαναγεννιέται και ένιωσαν στ’ αυτιά τους μετά από αρκετές δεκαετίες τον ήχο των ματρακάδων, των καλεμιών των σφυριών και των βελονιών.

Η ολοκλήρωση του Εργαστηρίου έλαβε χώρα στο αίθριο του ΚΕΠ με την παρουσίαση των έργων, τη διατύπωση προτάσεων από εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους και την εξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλη Γκανιάτσα. Στην τελετή του κλεισίματος του Εργαστηρίου που ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους εκπαιδευόμενους από τον Ομότιμο Καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Φωτοπούλου.

Το πρόγραμμα του 1ου Εργαστήριου πέτρας ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικό κι εντατικό. Παρά την πολύωρη πρακτική άσκηση και το πλούσιο θεωρητικό μέρος, υπήρξαν πολλές ανθρώπινες στιγμές που «έδεσαν» όλους τους συμμετέχοντες μεταξύ τους καθώς και με την τοπική κοινωνία. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης αποτυπώθηκε τόσο στα έργα που έμειναν στο αίθριο του ΚΕΠ και θα αποτελούν ένα σύμβολο μνήμης της πρώτης προσπάθειας για την αναβίωση της μαθητείας στην τέχνη της πέτρας, αλλά και στις μνήμες όλων που συμμετείχαν στις παρέες κατά τα διαλείμματα του εργαστηρίου, τις περιηγήσεις στον οικισμό, τις μικρές εξορμήσεις και τις νυχτερινές συναντήσεις στις ταβέρνες και τα μπαράκια του οικισμού.

Το Εργαστήρι αποτέλεσε μια πρώτη μεγάλη δοκιμή για τη λειτουργία Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας! Μια δοκιμή απολύτως επιτυχημένη. Έπεται η συνέχεια…

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter