Written on
Πριν 12 περίπου χρόνια τα Άνθη της Πέτρας ήταν ο πρώτος φορέας της κοινωνίας των πολιτών που έφερε στη δημόσια συζήτηση ένα μεγάλο κεφάλαιο του νεότερου πολιτισμού μας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έθεσε στο κέντρο της προσοχής ευρύτερων κοινωνικών ομάδων την προστασία της, την ανάδειξή της και την αναγκαιότητα της διάσωσης της τέχνης της πέτρας.
Written on
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το 3ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Αμοργό, το διάστημα 21-25 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου που διοργάνωσε το Μιτάτο της Αμοργού, κατασκευάστηκαν ξερολιθιές στον αγροτικό χώρο με τη συμμετοχή μαστόρων από διάφορα νησιά των Κυκλάδων.
Written on
Η Σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, υιοθετήθηκε από την UNESCO, στις 17 Οκτωβρίου 2003. Ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά ορίστηκαν οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, και τεχνικές καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και κατά περίπτωση, τα άτομα, αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους».
Διαβάστε όλα τα περιεχόμενα της κατηγορίας…
Από την αρχή της δραστηριοποίησής τους, τα Άνθη της Πέτρας έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Information and Communications Technologies – ICT) για την υποστήριξη του έργου τους. Η εφαρμογή τεχνολογιών ICT καλύπτει το πλήρες εύρος των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων των Ανθέων, από την καθημερινή επικοινωνία με τα μέλη και το ευρύτερο κοινό, καθώς και την επικοινωνία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και κρατικές υπηρεσίες, μέχρι τη διαδικτυακή διενέργεια των συνελεύσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
Διαβαίνοντας τον έκτο χρόνο της ζωής τους, τα Άνθη της Πέτρας έχουν να καταγράψουν έναν απολογισμό που, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακός. Χωρίς καμία δόση υπερβολής πρόκειται για ένα μικρό θαύμα που σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα μας, σύμφωνα με την άποψη ...
1 March 2017
The ANTHI TIS PETRAS (FLOWERS OF STONE) is a citizens' movement whose objectives are to protect traditional architectural heritage, to raise awareness, to elevate, to highlight and to promote the significant contribution of Lagadian masonry craftsmen to the...
Διαβάστε όλα τα περιεχόμενα της κατηγορίας…
Ολοκληρώθηκε, την περασμένη Δευτέρα, το εργαστήριο που διοργάνωσαν τα Άνθη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας και στον Πεντάλοφο Κοζάνης, για τους Έλληνες και Ιάπωνες φοιτητές αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των ευρύτερων εκπαιδευτικών εργαστηρίων "Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας", που προώθησε η πρεσβεία της Ιαπωνίας, με την υποστήριξη της Alberta Shipmanagement και της Kuma Lab.
Με μεγάλη επιτυχία, για άλλη μία χρονιά, ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες πλέον ετήσιες ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, που πραγματοποιήθηκαν 21-28 Ιουλίου 2024 και διοργανώθηκαν από τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.
Στα δέκα αυτά χρόνια της διαρκούς προσπάθειας για τη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση της Άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, πρωτοποριακές δράσεις και πρωτοβουλίες του σωματείου μας, είχαν πολλά και αξιόλογα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ετήσιες Γιορτές πέτρας και τα εργαστήρια της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, με πανελλαδική εμβέλεια, παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο τη διασύνδεση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς ( ΥΠΟΟΑ, ΕΜΠ, τοπική αυτοδιοίκηση, Μουσεία, κα ), εκδόσεις , πρωτοβουλίες για ανακηρύξεις μνημείων καi δημιουργία σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας, ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας κα.
Διαβάστε όλα τα περιεχόμενα της κατηγορίας…
του Νίκου Βατόπουλου
Εργο εθνικής σημασίας είναι η ερευνητική δουλειά που γίνεται και είναι διαρκώς σε εξέλιξη για την κληρονομιά της πέτρας στην Αρκαδία. Δεν είναι κάτι ειδικό, είναι κεντρικό θέμα στην ανάγνωση του ελληνικού πολιτισμού. Τα «Ανθη της Πέτρας» είναι μια πρωτοβουλία φωτισμένων ανθρώπων που επιχειρεί συστηματικά όχι μόνο στην ανάδειξη μιας πολύτιμης παρακαταθήκης, υλικής και πνευματικής, αλλά και στην αναβίωση μιας τέχνης και πανάρχαιας τεχνικής μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια και ανάδειξη μιας νέας γενιάς μαστόρων και επιστημόνων.
του Νίκου Βατόπουλου
Αν βρεθείς καλοκαίρι στα Λαγκάδια, το παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας, μπορεί να ακούσεις τον ήχο της πέτρας από εργαστήρια με νέα παιδιά. Είναι ένας ήχος βαθύς όσο και κρουστός, πανάρχαιος, γεννημένος μέσα από τα νταμάρια, που γίνεται τραγούδι στα χέρια των πετράδων.
Ο διαρκής ήχος από το πελέκημα της πέτρας κυριαρχεί στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στο κυριότερο μαστοροχώρι της Νότιας Ελλάδας. Ορεινός και βραχώδης τόπος, με «κρεμαστά» πέτρινα σπίτια στην απότομη ρεματιά, τρεχούμενα νερά, καρυδιές και πλατάνια. Πατρίδα των Λαγκαδινών μαστόρων που άφησαν σπάνια ίχνη ομορφιάς «τα άνθη της πέτρας». Δεσπόζουν παντού πέτρινα αρχοντικά, παλιές εκκλησιές, σκεπαστές αυλές, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, γεφύρια, νεροτριβές και βρύσες.
Διαβάστε όλα τα περιεχόμενα της κατηγορίας…
Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τον έλεγχο αυθεντικοποίησης, πλοήγησης και άλλων λειτουργιών. Με την χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε την εγκατάσταση αυτών των cookies στην συσκευή σας.