Δελτίο Τύπου 9/8/2018

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Γιορτές της Πέτρας 2018

Δελτίο Τύπου 9/8/2018

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ που πραγματοποιήθηκαν 29 Ιουλίου-05 Αυγούστου 2018 στα Λαγκάδια Αρκαδίας και διοργανώθηκαν από τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας και είχαν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.  

Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή τελετή έναρξης με το 1ο Θερινό Σχολείο. Χαιρετισμούς απεύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Γ. Ρουμελιώτης, η Δ/ντρια ΔΙΝΕΠΟΚ του ΥΠΠΟΑ Β. Φωτοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Κ. Νικήτας, ο Πρόεδρος της ΚΠ Άνθη της Πέτρας Γ. Τσιαούσης και ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Β. Καρδάσης, ενώ στη συνέχεια το κοινό παρακολούθησε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τη Δρ. Ε. Ψυχογιού και τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Β. Γκανιάτσα.

Το 2ο Εργαστήρι Πέτρας, με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκπαιδευομένων αρχιτεκτόνων και τεχνιτών από ολόκληρη την Ελλάδα,  ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες διοργανωτών και συμμετεχόντων. Η εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας με την καθοδήγηση όχι μόνο Λαγκαδινών πρωτομαστόρων, αλλά και έμπειρων μαστόρων από Ήπειρο και Μακεδονία (Πεντάλοφο)  ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι δούλεψαν με αφοσίωση και πάθος.   Το 2ο Εργαστήριο ενισχύει καθοριστικά στην  προσπάθεια για τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας της τέχνης της πέτρας με στόχο την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς μαστόρων στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας.

Στο θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου, συμμετείχαν, με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις,  ακαδημαϊκοί δάσκαλοι με μεγάλη εμπειρία (Α. Πετρονώτης, Σ. Νομικός, Α. Γεωργιάδη, Α. Παρασκευοπούλου)  καλύπτοντας τις θεματικές ενότητες της πέτρινης γεφυροποιίας, των μύλων, της ναοδομίας αλλά και της σχέσης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με το φυσικό περιβάλλον

Στη διάρκεια του επταήμερου εργαστηρίου οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύθηκαν στην τέχνη της λιθοξοϊας, ολοκλήρωσαν ημιτελές κτίσμα του 1ου Εργαστηρίου,  και απεκατέστησαν πλήρως μια κατεστραμμένη δημόσια κρήνη και μερικώς ξερολιθικές κατασκευές (αλώνι, παλαιό κτίσμα) στην Ντραΐνα που αποτέλεσε πρόδρομο των Λαγκαδίων μεσαιωνικό οικισμό.

Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κοινή τελετή λήξης με το 1ο Θερινό Σχολείο, στη Δημητσάνα. Η τελετή ξεκίνησε μ’ ένα υψηλού επιπέδου στρογγυλό τραπέζι έχοντας ως συντονιστή τον Γ. Τσιαούση, εισηγητές την Β. Φωτοπούλου, την Δρ. Β. Στεργιώτη και τον Β. Γκανιάτσα, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν εκπαιδευόμενοι και κοινό. Η τελετή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του Αϊ Γιώργη της Δημητσάνας.         

Στα πλαίσια των Γιορτών της Πέτρας 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Στις 3 Αυγούστου, σε μία εξαιρετική βραδιά, τιμήθηκε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Για το έργο του μίλησαν ο ποιητής και κριτικός Δ. Δασκαλόπουλος και η λογοτέχνης Μ. Στασινοπούλου. Ο ηθοποιός Κ. Καστανάς απάγγειλε με εξαιρετικό τρόπο ποιήματα του Τ. Πατρίκιου  με συνοδεία μουσικής από τη φλαουτίστα Σ. Μαυρογενίδου. Ο ίδιος ο ποιητής διάβασε επίσης αντιπροσωπευτικά ποιήματά του και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπέροχη εκτέλεση  από τη χορωδία ΟΡΦΕΑΣ της Τρίπολης μελοποιημένης σύγχρονης ποίησης που περιελάμβανε και μελοποιημένων από τη Σοφία Μαυρογενίδου ποιημάτων του ποιητή τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.

Στις 5 Αυγούστου παρουσιάσθηκε από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γ. Βουλτσίδη, το έργο « Ο Καραγκιόζης βοηθός Λαγκαδινού μάστορα». Οι παραστάσεις του έργου, 10 συνολικά, σε διαφορετικά χωριά της Αρκαδίας, θα ολοκληρωθούν στις 13 Αυγούστου. 

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ευχαριστούν θερμά:

  • το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας για την πολύπλευρη υποστήριξη και τον Δήμο Τρίπολης, το Συνεδριακό  και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και τον Σύλλογο Μυγδαλιωτών Αθήνας για την παραγωγική συνεργασία.
  • τον Όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ, τον Όμιλο Μανιάτη και την επιχείρηση Living Country για τη συμμετοχή τους ως χορηγοί των εκδηλώσεων.
  • τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης,  τους εθελοντές και την τοπική κοινωνία για την ενεργητική υποστήριξη.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει  στους πρωτομαστόρους (Π. Γκιώκας, Ε. Καγιούλης, Ν. Καλέλιας, Κ. Ταρνανάς και Π. Τσαφαράς) και τους νέους μαστόρους (Κ. Γκιώκας, Ν. Καγιούλης και Α. Καγιούλης)  για την άψογη συνεργασία και τη συνολική προσφορά τους, αποτέλεσμα της οποίας  ήταν η απόλυτα επιτυχής έκβαση και του 2ου εργαστηρίου. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας, είναι η υπόσχεση των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, με στόχο την εκπαίδευση στη τέχνη της πέτρας που θα ολοκληρωθεί με την σχεδιαζόμενη ίδρυση Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας.    

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter