Δελτίο τύπου 16/7/2016

Γιορτές της Πέτρας 2016

Η Κίνηση Πολιτών “ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας διοργανώνει τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2016 (Λαγκάδια Αρκαδίας, 29-31 Ιουλίου) συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων τριών χρόνων.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της τέχνης της πέτρας. Επιπρόσθετα, μέσω ορισμένων εκδηλώσεων αναδεικνύεται η συνάφεια και η ικανότητα της κληρονομιάς αυτής να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Παρασκευή 29 Ιουλίου, ώρα 19.30: Εγκατάσταση στην αυλή του Αϊ Γιώργη της εικαστικής παρέμβασης «Ανάστασις – Εξ ερειπίων άρξασθαι» του γνωστού εικαστικού Δημήτρη Ταλαγάνη. Πρόκειται για ένα μνημειακών διαστάσεων έργο σε μέταλλο που θα αναδεικνύεται με ειδικό φωτισμό και μουσική επένδυση από τη βυζαντινή παράδοση κατά τη διάρκεια του τριημέρου τις ώρες: 19:30 – 22:30. Το έργο αφιερώνεται στη μνήμη των Λαγκαδινών μαστόρων για τη συμβολή τους στη ναοδομία της Πελοποννήσου για περισσότερο από 150 χρόνια.

Σάββατο 30 Ιουλίου, ώρα 18.00 – 20.30: Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πολιτιστικές Διαδρομές της Τέχνης της Πέτρας» στο Δημοτικό Σχολείο. Συντονιστής θα είναι ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας, ενώ οι Β. Γκανιάτσας, Γ. Τσιαούσης, Γ. Λαγός, Γ. Γιαξόγλου, Θ. Μαρούτση – Φ. Γιαννουλίδη και Α. Ψαράκης θα αναπτύξουν τις επιμέρους πτυχές του θέματος της ημερίδας.

Σάββατο 30 Ιουλίου, 21.00: Εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης στην αυλή του Αϊ Γιώργη απ’ τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη. Θα ακολουθήσουν δημοτικά τραγούδια με τη μεγάλη ερμηνεύτρια της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη (φιλική συμμετοχή). Το πρόγραμμα της ημερίδας και της τελετής των εγκαινίων θα παρουσιάσει η κ. Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Προεδρίας της Δημοκρατίας

Κυριακή 31 Ιουλίου, ώρα 20.00: Μουσικo-θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ερείπια: Μνήμες της Πέτρας» στους Αγίους Αποστόλους. Το δρώμενο αναδεικνύει μέσα από δραματουργικώς επεξεργασμένα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας την αναγκαιότητα προστασίας των ερειπίων και ένταξής τους στο δομικό ιστό των παραδοσιακών οικισμών. Σκηνοθέτης είναι ο ηθοποιός Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, ενώ η μουσική διάσταση του δρώμενου θα αποδίδεται από το γνωστό μουσικό ντουέτο Duo Arioso.  

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter