Άμεση απομάκρυνση των ξένων υλικών που βλάπτουν άμεσα και έμμεσα διάφορα μνημεία της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας

Άμεση απομάκρυνση των ξένων υλικών που βλάπτουν άμεσα και έμμεσα διάφορα μνημεία της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας

Μια νέα πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας σε εξέλιξη. Με πρόσφατη επιστολή του στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Άννα Καραπαναγιώτου το Σωματείο μας ζητά την άμεση απομάκρυνση των ξένων υλικών που βλάπτουν άμεσα και έμμεσα τις εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου Στεμνίσας, Προδρόμου και Ταξιαρχών Λαγκαδίων που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία. Η επιστολή που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς αναφέρει:

«Η πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας για την καταγραφή, φωτογράφηση, ερμηνευτική προσέγγιση και ανάδειξη των λιθανάγλυφων και γενικότερα των λιθόγλυπτων σε τρεις προεπαναστατικές εκκλησίες της Αρκαδίας (έργα του Λαγκαδινού πρωτομάστορα και λαϊκού αρχιτέκτονα Αντωνίου Ρηγόπουλου) και συγκεκριμένα των Ι. Ν. Προδρόμου και Ταξιαρχών Λαγκαδίων και Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας βρίσκεται στην τελική της φάση που θα ολοκληρωθεί με μία ειδική έκδοση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά την πορεία του έργου, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία επίγεια «ανασκαφή», διαπιστώσαμε στη λιθοδομή των εκκλησιών αυτών την ύπαρξη υλικών (όπως υδρορροές, καρφιά, καλώδια κτλ) που είναι σε άμεση επαφή ή τρυπούν το σώμα ενός σημαντικού αριθμού λιθόγλυπτων. Τα υλικά αυτά βλάπτουν τα μνημεία όχι μόνο έμμεσα (αισθητικά), αλλά και άμεσα προκαλώντας φθορές και συνεπώς θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Θεωρούμε ότι η άμεση απομάκρυνση των ξένων υλικών που δεν απαιτούν υψηλό κόστος είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για την προστασία των συγκεκριμένων μνημείων, με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.»

Η επιστολή συνοδεύεται από σχετικό φάκελο με σειρά φωτογραφιών  που καταγράφουν την παρουσία των προαναφερθέντων ξένων υλικών και χρήζουν άμεσης απομάκρυνσης.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter