Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταλαγάνης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταλαγάνης

Πριν λίγες ώρες έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός εικαστικός και αρχιτέκτονας Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου Σωτηρία εξαιτίας λοίμωξης από κορωνοϊό. Γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1970 διακρίθηκε για τον σχεδιασμό μίας πόλης 40.000 κατοίκων στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO. Το 1971 πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για το νέο «Μουσείο Λένιν». Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού Όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Την περίοδο εκείνη άρχισε να ζωγραφίζει και το 1973 συμμετείχε στο «Salon d' Automne» του Grand Palais στα Champs Elysees, (έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη), ενώ την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με τον Ζακ Λακαριέρ στη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου (σκηνικά και κουστούμια). Την ίδια εποχή πραγματοποίησε έκθεση στο Foyer Royal του Οντεόν, στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε την αναγκαιότητα μιας σύγχρονης θεώρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στην Αρκαδία, όσο και στη χώρα συνολικά.

Ως ευαίσθητος δέκτης κάθε δημιουργικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας, συμμετείχε στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες των Ανθέων της Πέτρας. Το 2016 στις Γιορτές της Πέτρας, παρουσίασε μνημειακή εικαστική παρέμβαση στην αυλή της εκκλησίας του Αϊ Γιώργη στα Λαγκάδια με θέμα «Εξ ερειπίων άρξασθαι» αφιερωμένη στη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων στη ναοδομία της Πελοποννήσου κατά τον 19ο αιώνα.

Με δική του πρόταση προς τα Άνθη της Πέτρας και την Ένωση Τριπολιτών Αττικής διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ειδική εκδήλωση στην ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής προς τιμή του Θανάση Βαλτινού και Άγγελου Δεληβορριά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στους δύο Αρκάδες ακαδημαϊκούς απονεμήθηκε το μετάλλιο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος, ειδικά για την εκδήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Ταλαγάνης είχε φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Η πολυσχιδής προσφορά του Δημήτρη Ταλαγάνη στο πολιτισμό της χώρας μας θα παραμείνει σημείο αναφοράς και στα επόμενα χρόνια, ενώ για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του θα μείνει αξέχαστος.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter