• Αρχική
  • Τύπος
  • Τα νέα των Ανθέων
  • Επιστολή του ΔΣ των Ανθέων της Πέτρας στον Δήμαρχο Γορτυνίας σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων σε μνημεία των Λαγκαδίων

Επιστολή του ΔΣ των Ανθέων της Πέτρας στον Δήμαρχο Γορτυνίας σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων σε μνημεία των Λαγκαδίων

Επιστολή του ΔΣ των Ανθέων της Πέτρας στον Δήμαρχο Γορτυνίας σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων σε μνημεία των Λαγκαδίων

Με χθεσινή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Κούλη το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας επισημαίνει τα παρακάτω:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σήμανσης, σε ορισμένα σημεία του οικισμού των Λαγκαδίων,  το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ,  αφού συζήτησε εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα, θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει τα εξής:

  1.  Ή έλλειψη της κατάλληλης ενημερωτικής σήμανσης  ήταν εμφανής  και είχε  επισημανθεί και από το Σωματείο μας.  Ο παραδοσιακός χαρακτήρας  του οικισμού με την Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας που αποτελεί στοιχείο του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  παράλληλα με τα μνημεία που κοσμούν την περιοχή, ήταν πολύ ισχυρά κίνητρα για την υλοποίηση  ενός τέτοιου έργου.
  2. Σχετικά πρόσφατα (ΦΕΚ 134, 21/03/2020), με πρωτοβουλία των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, κηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο το κτίριο του Γυμνασίου Λαγκαδίων. Στην απόφαση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού , συμπεριέλαβαν και  ολόκληρη την οφιοειδή κλίμακα που συνδέει το Γυμνάσιο με την κοινοτική οδό, σαν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο μνημείο .
  3.  Η νομοθεσία  που αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όλα τα μνημεία, «επιτρέπει την τοποθέτηση πινακίδων με ειδική άδεια που χορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου».
  4.  Αρκετοί  φορείς, μεταξύ των οποίων Δήμοι κλπ, έχουν επιχορηγηθεί μετά από την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων  (τεχνική έκθεση με τις αντίστοιχες προδιαγραφές),  σε αρμόδιους φορείς.
  5.  Η τοποθέτηση ξένων υλικών  στην επιφάνεια οποιουδήποτε μνημείου εμπεριέχει την έννοια της πιθανής έμμεσης βλάβης σε αυτό, αν δεν έχει προηγηθεί η σχετική μελέτη με τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που απαιτούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε, ότι παρά την καλή πρόθεση και το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση των συγκεκριμένων πινακίδων, θα ήταν σκόπιμο να επανεξετασθεί το όλο θέμα από τη Δημοτική αρχή. Η αφαίρεση των πινακίδων από τις λιθοδομές, στις οποίες είχαν αρχικώς τοποθετηθεί, είναι μια θετική κίνηση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό των πινακίδων μετά από  την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας  του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιστεύουμε  ότι ο Δήμος Γορτυνίας, ακολουθώντας τις σαφώς οριζόμενες διαδικασίες που περιγράφει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, θα συμβάλει αποτελεσματικά στην προβολή και ανάδειξη των πέτρινων κομψοτεχνημάτων-μνημείων που μας κληροδότησαν, μετά από τόσο  κόπο, οι προηγούμενες γενιές. 

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter