Η τέχνη της πέτρας στο σύγχρονο ελληνικό βιβλίο

Η τέχνη της πέτρας στο σύγχρονο ελληνικό βιβλίο

Οι συνέργειες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς για μείζονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αποτελούν στρατηγική επιλογή των Ανθέων της Πέτρας. Οι κοινές πρωτοβουλίες προσελκύουν ευρύτερο ακροατήριο και ενισχύουν τα συλλογικά αιτήματα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό» και κατά τη διάρκεια των Γιορτών της Πέτρας 2022, τα Άνθη της Πέτρας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Ιουλίου (ώρα 19.00-21:00), στο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδίων εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη της πέτρας στο σύγχρονο ελληνικό βιβλίο. Η εκδήλωση έχει σημείο αναφοράς τις πρόσφατες εκδόσεις των δυο φορέων «Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950)» του Χρήστου Ν. Χατζηλία (ΠΙΟΠ, 2020), και «Δια χειρός τέκτονος… Λιθανάγλυφα προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας» της Μαρίας Τσούπη, με φωτογραφίες της Αγγελικής Νικήτα (Άνθη της Πέτρας, 2021). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας αποτελεί στοιχείο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2017).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Ιωάννης Τσιαούσης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του σωματείου Άνθη της Πέτρας, και ο Σπύρος Σουβλάκης από την Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ.

Οι εισηγητές, Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ και μέλος του σωματείου Άνθη της Πέτρας, θα παρουσιάσουν τις δυο εκδόσεις, ο καθένας από τη δική του επιστημονική οπτική γωνία. Θα αναλυθούν παράμετροι όπως η διατοπική τέχνη της πέτρας στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο, καθώς και η ανάγκη για συστηματική καταγραφή και μελέτη πετρόκτιστων κατασκευών, δημόσιων και ιδιωτικών. Επίσης, θα υπάρξει αναφορά στους μάστορες και στους μαθητές τους, στις συντεχνίες και στα έργα τους, στην κινητικότητα και στις αλληλεπιδράσεις, στοιχεία που συνθέτουν τον «πολιτισμό της πέτρας».

Η βραδιά θα κλείσει με τις παρεμβάσεις των δυο συγγραφέων, της Μαρίας Τσούπη, δρ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και του Χρήστου Χατζηλία, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν η αρχιτέκτων Αναστασία Γεωργιάδη, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ο Ανδρέας Μανιάτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος ΔΣ του σωματείου Άνθη της Πέτρας.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter