Κοινή εκδήλωση των Ανθέων της Πέτρας με το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Κοινή εκδήλωση των Ανθέων της Πέτρας με το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

1821 – 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ-ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πλαίσια του 4ου Θερινού Εργαστηρίου Πέτρας και του 3ου Θερινού σχολείου για το Αγροτικό Τοπίο ως Πολιτιστική Κληρονομιά και με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το ΔΙΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ και τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, θα διοργανώσουν εκδήλωση προς τιμή της Αθανασίας Δεληγιάννη, συζύγου του Αθανασίου Αντωνόπουλου, του μεγάλου προκρίτου της Δημητσάνας, εκείνης της εποχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021 στη Δημητσάνα, στο Αρχοντικό Αντωνόπουλου, που ανήκει στο ΥΠΠΟΑ και αποτελεί εξαίρετο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο ρόλος της σπουδαίας αυτής γυναίκας, κόρης του Ιωάννη Δεληγιάννη-Μοραγιάννη και αδελφής του Κανέλλου Δεληγιάννη, στην απαρχή του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων, είναι σημαντικός και εν πολλοίς άγνωστος.

Στο τελευταίο στάδιο των προετοιμασιών για την έναρξη του αγώνα, ο Παπαφλέσσας επισκέφθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021, στα Λαγκάδια, την ισχυρή οικογένεια των Δεληγιανναίων που είχαν προετοιμασθεί ποικιλοτρόπως για το σκοπό αυτό. Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα, στο Αρχοντικό του Αθανασίου Αντωνόπουλου, μια νέα συνάντηση, ο περίφημος «μυστικός δείπνος», στην οποία παραβρέθηκαν ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Παπαφλέσσας και ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος, που ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και συνεργάτης των αδελφών Σπηλιωτόπουλων, οι οποίοι είχαν ήδη ξεκινήσει την παρασκευή μπαρουτιού για τον Αγώνα. Διακριτική αλλά καθοριστική ήταν και η παρουσία της οικοδέσποινας Αθανασίας Δεληγιάννη. Η ένθερμη παρότρυνση προς τον αδελφό της Κανέλλο Δεληγιάννη, για την έναρξη του αγώνα, στην κρίσιμη εκείνη ώρα, συνέβαλλε στην άμεση απόφαση του ισχυρού αυτού άνδρα, για την κήρυξη της επανάστασης, γεγονός καθοριστικής σημασίας αφού, κατά γενική ομολογία, χωρίς τη συμμετοχή και την υποστήριξη της οικογένειας των Δεληγιανναίων, το εγχείρημα θα ήταν σχεδόν αδύνατο.

Η Αθανασία Δεληγιάννη, δικαιούται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των σπουδαίων εκείνων γυναικών, που με το δικό τους τρόπο, υποστήριξαν σθεναρά την ιδέα της απελευθέρωσης του έθνους, αγνοώντας οποιοδήποτε κόστος και κίνδυνο.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter