Συνέντευξη του προέδρου των Ανθέων κ. Γ. Τσιαούση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Συνέντευξη του προέδρου των Ανθέων κ. Γ. Τσιαούση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Προσκεκλημένος στην εκπομή «Πρωινή διαδρομή» που επιμελείται η δημοσιογράφος Δέσποινα Αρσένη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (ΕΡΑ Πελοποννήσου) ήταν σήμερα στις 11.30 πμ ο πρόεδρος των Ανθέων κ. Γιάννης Τσιαούσης. Στην συζήτηση το κύριο θέμα αποτέλεσαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες των Ανθέων της Πέτρας. Με αφορμή την ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικώς με την πρόσφατη θετική εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας να ανακηρυχθούν μνημεία οι προεπαναστατικές εκκλησίες του Προδρόμου και των Ταξιαρχών των Λαγκαδίων Αρκαδίας, ο πρόεδρος των Ανθέων εξήγησε τη σημασία που έχει η γενικότερη πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσω της ανακήρυξης μνημείων. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιαούσης, η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού απαιτεί συστηματική έρευνα και τεκμηρίωση του σχετικού αιτήματος, σε συνδυασμό με την επισύναψη αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων όπου είναι δυνατόν, ώστε να καθίσταται όσο το δυνατόν πληρέστερος ο φάκελος. Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή των Ανθέων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2017 και μέχρι τώρα έχει ως αποτέλεσμα τις ανακηρύξεις του Σανατόριου της Μάνας στα Μαγούλιανα, του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου στα Λαγκάδια, ενώ τα σχετικά αιτήματα για τις δύο προεπαναστατικές εκκλησίες και το Ρηγοπουλέικο αρχοντικό βρίσκονται ήδη στη φάση ελέγχου από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος των Ανθέων ερωτώμενος για την οικονομική στήριξη του σωματείου ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αναφέρθηκε εκτενώς στις διάφορες πηγές χρηματοδότησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις εκατοντάδες προσφορές των μελών και φίλων των Ανθέων που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί και μέσω της ιστοσελίδας μας.

Η επικαιρότητα της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να μην τεθεί στη συζήτηση από τη δημοσιογράφο λόγω και της ιδιότητας του προέδρου μας ως Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης. Ο κ. Τσιαούσης αφού απάντησε στα ερωτήματα σχετικώς με την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιδημιολογικά της χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στη ματαίωση του φετινού εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας, όπως και του θερινού σχολείου για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που διοργανώνεται παράλληλα από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΑ στη Δημητσάνα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter