• Αρχική
  • Τύπος
  • Τα νέα των Ανθέων
  • Σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη συμμετοχή των Ανθέων της Πέτρας

Σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη συμμετοχή των Ανθέων της Πέτρας

Σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη συμμετοχή των Ανθέων της Πέτρας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης πήρε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική χθες το απόγευμα. Στην τρίωρη σύσκεψη η οποία έγινε με υβριδικό τρόπο, αφού περιλάμβανε συμμετέχοντες με φυσική παρουσία στην έδρα της Περιφέρειας (Κοζάνη), αλλά και συμμετέχοντες διαδικτυακά. Σκοπός της σύσκεψης είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως η προστασία μνημείων (γεφύρια, αρχοντικά, εκκλησίες, κρήνες), η οργάνωση εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ίδρυση Σχολών μαθητείας κ.ά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πανεπιστημιακοί μηχανικοί, εκπρόσωποι πανελλαδικών φορέων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική όπως τα Άνθη της Πέτρας, στελέχη της περιφέρειας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, μάστορες κτλ.

Καλωσορίζοντας του προσκεκλημένους, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και απαρίθμησε μια σειρά από δράσεις που έχει ήδη αναλάβει η Περιφέρεια. Στη συνέχεια το λόγο πήραν αρκετοί από τους συμμετέχοντες αναδεικνύοντας επιμέρους πλευρές των θεμάτων που τέθηκαν, ενώ πρότειναν μεθοδολογίες επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν όπως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κ.ά. Ο πρόεδρος των Ανθέων κ. Γιάννης Τσιαούσης αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του σωματείου μας, επισήμανε την αναγκαιότητα συντονισμού των ενεργειών για τη δημιουργία σχολών μαθητείας στην τέχνη της πέτρας, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα της τέχνης, όσο και η διάσωση σημαντικών μνημείων του νεότερου πολιτισμού μας. Η λειτουργία ενός δικτύου Σχολών σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας με κοινό πρόγραμμα σπουδών και μαθητείας θα αποτελέσει τον καταλύτη σε αυτή την προσπάθεια. 

Κλείνοντας την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, ο κ. Κασαπίδης σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα ληφθούν υπόψη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για την προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter