Αποτύπωση Αϊ Γιώργη Στεμνίτσας

Η ύπαρξη ορισμένων ενδείξεων για αρκετές ομοιότητες του Αϊ Γιώργη Στεμνίτσας και του Προδρόμου Λαγκαδίων και η κατασκευή του το 1810, μας οδήγησαν στην αποτύπωση του προεπαναστατικού αυτού ναού ύστερα από πρόταση των ειδικών επιστημόνων. Η αποτύπωση έγινε τον Ιούνιο του 2015 από την αρχική ομάδα μηχανικών. Η επιστημονική υποστήριξη έγινε και πάλι από την Έλενα Κωνσταντινίδου και η επιμέλεια από τον Αργύρη Πετρονώτη, ο οποίος κατόρθωσε να «αποκρυπτογραφήσει» την κτητορική επιγραφή στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου, αποκαλύπτοντας τα ονόματα των Αντώνη Ρηγόπουλου και Ευστάθιου Θεοδώρου.

Η αποτύπωση έδωσε εξαιρετικά σημαντικά συμπεράσματα, ειδικά όταν μελετήθηκε σε συνδυασμό με την αποτύπωση του Προδρόμου των Λαγκαδίων:

Οι σωζόμενες ομοιότητες αρχίζουν από τις κατόψεις των δύο εκκλησιών Προδρόμου Λαγκαδίων και Αγιώργη Στεμνίτσας και καταλήγουν στο ότι κατασκευάστηκαν από την ίδια ομάδα πρωτομαστόρων. Πρόκειται για τρίκλιτες βασιλικές, αρχικά άτρουλλες. Οι δε διπλές κόγχες στην πρόθεση και στο διακονικό τους μαρτυρούν ότι λειτουργούσαν και ως τρισυπόστατες.00

Το υπερυψωμένο κεντρικό τμήμα εμφανίζεται πολύ στενότερο από τα εκατέρωθεν ακραία, όθεν εάν επρόκειτο ο Αϊ Γιώργης να ήταν μια τρίκλιτη βασιλική δεν μπορούσε το μεσαίο κλίτος να ήταν στενότερο των πλαγίων! Στην αποτύπωση της δυτικής όψης εμφανίζεται και ένα νέο στοιχείο: Από τα κάτω άκρα εκατέρωθεν του υπερυψωμένου τμήματος εμφανίζονται οριζόντιοι κοσμήτες εξικνούμενοι έως τις γωνίες του ναού.

Η όλη κατασκευή θεωρείται ότι συνιστά μια σπάνια περίπτωση νεωτερικότητας εκείνη την εποχή, που αναδεικνύει το ταλέντο του Αντωνίου Ρηγόπουλου ως δημιουργικού λαϊκού αρχιτέκτονα. Και πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ακριβώς όμοιος ήταν και ο αρχικός ναός του Προδρόμου Λαγκαδίων, έργο Ρηγόπουλου, που έγινε το ζηλευτό πρότυπο για τους Στεμνιτσιώτες να χτίσουν τον Αγιώργη τους.

Αποτυπώσεις Μνημείων

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter