Αποτύπωση Προδρόμου Λαγκαδίων

Το πρόγραμμα αποτυπώσεων ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014. Επιλέχθηκε να προηγηθεί ο προεπαναστατικός ναός του Προδρόμου στα Λαγκάδια, αφενός για ιστορικούς λόγους και αφετέρου γιατί υπήρχε επιγραφικό υλικό που «μαρτυρούσε» όχι μόνο τον κτήτορα Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο (Δεληγιάννης), αλλά και τους πρωτομάστορες Αντώνιο Ρηγόπουλο και Ευστάθιο Θεοδώρου.

Η αποτύπωση του ναού έγινε από ομάδα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που αποτελούνταν από τους Χρυσάνθη-Άννα Βελουδάκη, Ελένη-Όλγα Δεληγιάννη, Φώτη Κόνδη, Χρυσοβαλάντου-Ειρήνη Καραγεώργη και Νίκο Ξάνθο. Τον συντονισμό της ομάδας αποτύπωσης είχε η Έλενα Κωνσταντινίδου, Επίκ. Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στον Αργύρη Πετρονώτη, συν/χο Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ. Η αποτύπωση του ναού έδωσε πολύτιμα συμπεράσματα για τις οικοδομικές φάσεις του ναού τα βασικότερα των οποίων παρατίθενται παρακάτω:

Ο αρχικός ναός του Προδρόμου καταστράφηκε στα 1825-1827. Ο σημερινός έχει διατηρήσει λίγα στοιχεία του αρχικού. Πιο συγκεκριμένα, ο τύπος της αρχικής κάτοψης έχει διατηρηθεί, έστω παρά την επιμήκυνσή της κατά τι προς δυσμάς. Πρόκειται για βασιλική τρίκλιτη και τρισυπόστατη χτισμένη με σχεδόν ισόδομο χτίσιμο. Στη δυτική όψη του σημερινού ναού του Προδρόμου κτισμένου πριν το 1840, ο κεντρικός τοίχος είναι υπερυψωμένος, κάτι που πρέπει να υπήρχε και στον αρχικό ναό. Τα πλάγια τοιχώματα αυτής της υπερύψωσης στηρίζονται σε τόξα. Μαζί με την ασυνήθιστη για την εποχή υπερύψωση, οι πρωτομαστόροι επανέλαβαν και τις εκατέρωθεν τοπικές τριγωνικές στέγες.

Τέλος σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο είναι ένα επί τόπου διατηρούμενο κατάλοιπο του αρχικού ναού του Προδρόμου του 1808 στα Λαγκάδια. Στην ανατολική όψη της εκκλησίας, κάτω από την κορυφή της δίρριχτης στέγης της σώζεται ενσωματωμένο το υπερυψωμένο κεντρικό τμήμα του αρχικού ανατολικού τοίχου, το οποίο οικοδομήθηκε από λευκάζοντα πωρόλιθο, έντονα διαφορετικό από τον γκρίζο ασβεστόλιθο του σημερινού ναού, που το περιβάλλει. (Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αποτύπωση, παραπομπή στο άρθρο «Δύο αδελφοί ναοί» του Αργύρη Πετρονώτη και συνεργατών, στο BLOG ιστοσελίδας μας).

Αποτυπώσεις Μνημείων

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter